Het zal je niet verbazen dat je de raarste dieren vindt op de meest extreme plekken. Het is namelijk zo dat we als mensen vrij bekend zijn met de dieren die op dezelfde plekken komen als wij. Een koe, om maar eens een voorbeeld te noemen, is een typisch landdier dat we in het alledaagse leven vrij vaak tegenkomen. Gaan we zwemmen in een meer of in de zee, dan zal je ook niet opkijken als je daar een school vissen tegenkomt. Op het moment dat je naar boven kijkt, zie je verschillende soorten vogels vliegen. Kortom: de dieren die wonen op plekken waar wij ook komen, vinden we niet zo snel gek of raar. Voor de raarste dieren van de wereld zal je dus op plekken moeten zoeken waar je niet zo snel aan denkt of waar je niet zo vaak komt als mens. Dan kom je dus uit bij hele diepe oceanen, dichtbegroeide jungles, torenhoge bergen of woestijnlandschappen. Hier wonen en komen niet zo veel mensen omdat de omstandigheden over het algemeen niet zo comfortabel zijn voor ons. Maar dat betekent dus wel dat er zich vele rare wezens kunnen ontwikkelen.

Van de raarste dieren in de zee spant de blobvis de kroon

Van de raarste dieren die er in deze wereld op de meest extreme plekken wonen, is de blobvis waarschijnlijk meest gekke van de oceaan. Tuurlijk, er bestaan wel meer gekke dieren in de zee, zoals de diepzeehengelvis. Dit afgrijselijke mormel herken je misschien wel uit films. Deze vis ziet er angstaanjagend uit en heeft een lampje voor zijn hoofd hangen om prooien te lokken. En waar dit natuurlijk een volstrekt van de pot gerukt dier is, wint de blobvis waarschijnlijk toch de trofee voor de raarste dieren in de zee. Dat zit hem ten eerste in de vage menselijke trekjes die de blobvis heeft.   Wij als mensen zijn zo geprogrammeerd om overal, in alles en iedereen, gezichten en gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Het komt je misschien wel bekend voor dat je in een wolk of in een struik een gezicht lijkt te herkennen, terwijl er dat overduidelijk niet was. Dit menselijke gegeven komt heel uitdrukkelijk tot uiting bij het bekijken van de blobvis. Wij als mensen interpreteren het gelaat van de blobvis als inherent somber. Deze soort vis heeft namelijk een mond die aan beide kanten zeer naar beneden hangt. Daardoor lijkt hij heel verdrietig. Voeg daarbij een gekke bleke tint en een lichaam gemaakt van gelatine, en je hebt een van de raarste dieren van de oceaan te pakken. 

Rare dieren in de ruimte: Beerdiertjes

Ja je leest het goed! Er is leven mogelijk, ook buiten de aarde in de ruimte. Beerdiertjes zijn namelijk in staat om allerlei verschillende soorten extreme situaties te overleven. En hoewel je ze niet kunt zien met het blote oog, hebben ze een heel gek uiterlijk. Anders dan de naam doet vermoeden, zien ze er niet uit als beren maar hebben ze meer weg van een soort worm. De maximale lengte die deze schepseltjes bereiken is 0.5 millimeter, ontzettend klein dus. Deze dieren hebben dan ook niet per se de lijst gehaald omdat ze er gek uitzien, maar meer vanwege hun aparte eigenschappen. Dat maakt ze een van de raarste dieren van de wereld. Beerdiertjes zijn namelijk praktisch onuitroeibaar. Het lukt je maar heel moeilijk om deze meercellige levensvorm dood te maken. Dat komt omdat ze de meest extreme omstandigheden makkelijk aankunnen. Beerdiertjes kunnen overleven bij enorm hoge temperaturen, maar ook uiterst lage temperaturen. Ze kunnen tegen een gebrek aan zuurstof en een zeer lange periode zonder eten. Zelfs als je er radioactieve straling op los laat, geven ze geen kick! En zoals je al had gelezen: beerdiertjes kunnen zelfs in de ruimte overleven. Als ze dat niet tot de raarste dieren ter wereld maakt, dan weten wij het ook niet meer. 

Winnaar van de raarste dieren in de jungle: de neusaap

De naam van deze aap duidt eigenlijk al precies aan wat dit dier zo raar maakt: zijn neus. De neusaap heeft een lichtoranje vacht met grijze armen en benen. Zijn buik is enorm dik door het lange spijsverteringskanaal. De mannetjes beschikken dus over een enorme neus die je doet denken aan een octopus uit een bekende animatieserie over een spons. Maar waarom hebben die apen eigenlijk zo’n bizar grote neus. Nou, dat komt door seksuele selectie, waardoor zo veel dieren zo veel gekke eigenschappen hebben. De neusaap-vrouwtjes zouden een grote voorkeur hebben voor een kerel met een enorme neus. Hoe groter de neus hoe beter dus! Dat ligt bij mensen toch wat anders.

Vorherige

Alles wat je nodig hebt beschreven op een uitzetlijst

Weiter

Zelf een vliegtuig kopen was nog nooit zo makkelijk!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

de_DEDeutsch