Zelf een vliegtuig kopen was nog nooit zo makkelijk!
Vaak wordt gedacht dat het hebben van een voertuig dat zich door de lucht kan verplaatsen, zoals een vliegtuig of helikopter, iets is dat slechts voor de rijkste mensen van het land, of zelfs de wereld, is. De associatie met rijke lui die zich laten vervoeren in een privéjet of regelmatig tripjes maken in hun eigen super-helikopter wordt al snel gelegd. Dj’s, leden van het koninklijk huis, zakenmensen: dit zijn het soort succesvolle mensen (althans, op financieel gebied) van wie wij denken dat het kopen van een vliegtuig exclusief voor weggelegd is. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Je kan zelf tegenwoordig prima en op een toegankelijke manier ook meedoen met de luchtsport en een vliegtuig kopen! Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar: je zal een paar dingen van tevoren moeten regelen. Bijvoorbeeld een diploma zodat je aantoont dat je überhaupt kan vliegen. En het vliegtuig kopen zelf moet je uiteraard ook niet onzorgvuldig aanpakken.
Je brevet halen
Je kan natuurlijk niet zomaar een vliegtuig kopen, erin kruipen en gelijk opstijgen. Dat zou nogal onverantwoordelijk zijn. Nee, net zoals met auto-, motorrijden zal je eerst een bewijs moeten halen dat aantoont dat je hebt geoefend en dat je geen gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen, kan vormen in het luchtruim en op de landingsbaan. Zo voorkomen we ongelukken en gevaarlijke situaties. Je zal dus eerst les moeten nemen, wil je een vliegtuig kopen en ermee vliegen. De eisen die vooraf gesteld worden bij het halen van je vliegbewijs zijn dat je ten minste 16 jaar oud bent bij het oefenen en dat je ten minste 17 jaar oud bent bij de aanvraag voor het examen. Er wordt van je verwacht dat je minimaal 45 uur gevlogen hebt, waarvan 10 uur solo. Het is verder de bedoeling dat je over land en water gevlogen hebt, en ervaring hebt met meerdere soorten landingsbanen. Zo zie je dat een vliegtuig kopen veel verantwoordelijker wordt met een dergelijk bewijs. Natuurlijk moet je ook een beetje theorie doen, maar dat is eigenlijk voornamelijk hartstikke leuk om te doen. Je leert veel nieuwe dingen over navigatie, meteorologie en technische aspecten van het vliegtuig. Ga je uiteindelijk een vliegtuig kopen, dan ben je dus goed op de hoogte van alle relevante kennis!
Soorten, maten, typen, kleuren
Goed, je hebt je vliegbewijs gehaald, top! Nu kun je een vliegtuig kopen. Maar waar moet je eigenlijk specifiek op letten bij de aanschaf van zo’n geweldig mooi apparaat? Het is namelijk, net zoals bij het kopen van een auto, niet aan te raden om zomaar even iets mee naar huis te nemen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten vliegtuigen die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Een vliegtuig kopen zorgt er dus ook voor dat je goed moet nadenken over wat jij belangrijke aspecten vindt die niet mogen missen. Een vliegtuig kan bijvoorbeeld verschillen in het aantal landingen dat het gemaakt heeft. Uiteraard is het zo dat je hieraan het aantal vluchten kan zien. En hoe meer vluchten een vliegtuig gemaakt heeft, hoe ouder deze is en sneller hij zal verslijten. Bij een vliegtuig kopen moet je dus in je achterhoofd houden hoeveel je er zelf mee wil vliegen. Is dat eens per week, per maand of per jaar? En zo zijn er meer dingen die belangrijk zijn, zoals de soort motor, het bouwjaar en het specifieke type vliegtuig.
Een vliegtuig kopen, ben je dan klaar?
Goed, je hebt een vliegtuig aangeschaft. Ben je dan klaar? Nee natuurlijk niet! Net zoals bij een auto, of zelfs een fiets, komen er nog allerlei dingen kijken die minstens net zo belangrijk als de aanschaf van het vervoermiddel zelf. Je zal het voertuig namelijk goed moeten onderhouden en niet verwaarlozen. Wat zijn dan de dingen waar je op moet letten? Ten eerste is daar natuurlijk de brandstof. Veel mensen denken dat de motoren van vliegtuigen die in particulier bezit zijn, draaien op benzine of diesel. Net als hun auto dus. Maar dat is helemaal fout. Vliegtuigen draaien op kerosine, en niet op autobrandstof. Kerosine is een brandstof die speciaal ontwikkeld is voor vliegtuigen en kost ongeveer €1,55 per liter. Met een vliegtuig kopen alleen ben je dus echt nog niet klaar. Daarnaast is het zo dat het vliegtuig natuurlijk ergens gestald moet worden, je kan hem niet zomaar in je achtertuin kwijt. Je hebt immers een landingsbaan nodig waar je van wil opstijgen. Dit kost natuurlijk ook geld. Zo zie je dat er nog best wat dingen zijn die je moet regelen, ga je een vliegtuig kopen. Maar: het is het 100% waard. Want zeg nou zelf, wie wil niet met zijn hoofd door de wolken razen in een ontzettend mooi vliegtuig dat ook nog eens helemaal van jezelf is?